VCA
Wat en voor wie
VCA is een beproefd programma waarin diverse branches in de Nederlandse industrie hun kennis en ervaring op het gebied van veilig en gezond werken hebben gebundeld. Met een VCA-certificaat legt u de basis om iedere dag weer veilig en gezond aan de slag te gaan. U laat zien dat uw bedrijf veilig en gezond werken belangrijk vindt en zet uzelf neer als een deskundige en betrouwbare opdrachtnemer.
​
U komt in aanmerking voor een VCA-certificaat als uw VGM-beheersysteem voldoet aan de eisen die VCA hieraan stelt. VCA kijkt naar:
​
-
Uw VGM-beleid en -organisatie en de betrokkenheid van de directie
-
Risicobeheer
-
Opleiding, voorlichting en instructie
-
VGM-bewustzijn
-
Uw VGM-projectplan
-
Voorbereiding op noodsituaties
-
VGM-inspecties
-
Bedrijfsgezondheidszorg
-
Aanschaf en keuring van materialen, arbeidsmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen
-
Inkoop van diensten
-
Melding, registratie en onderzoek van VGM-incidenten
​
VCA is bedoeld voor bedrijven die risicovolle werkzaamheden uitvoeren of in een risicovolle omgeving werken. Denk aan constructie- of onderhoudswerkzaamheden op bouwterreinen, in fabrieken en werkplaatsen en bij installaties. VCA wordt veel gevraagd in de volgende branches en vakgebieden:
​
-
(Petro)chemie
-
Installatietechniek
-
Werktuigbouwkunde
-
Elektrotechniek
-
(Steiger)bouw
-
Civiele techniek
-
Metaal
-
Procesindustrie
-
Isolatie
-
Transport
-
Industriële reiniging
-
Onderhoud
Voor uw medewerkers: B-VCA en VOL-VCA
Medewerkers en operationeel leidinggevenden van VCA-gecertificeerde bedrijven moeten respectievelijk een diploma Basisveiligheid VCA (B-VCA) en een diploma Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden VCA (VOL-VCA) hebben. Hiermee laten zij zien dat zij basiskennis hebben over veiligheid, gezondheid en milieu en dat zij, in het geval van operationeel leidinggevenden, deze kennis kunnen toepassen.
​
Kijkt u ook eens naar de andere trainingen: